Zaterdag vond in de Nederlandse zusterstad IJsselstein een jumelage-korenfestival plaats. De Gagel, het Gezinskoor van de Paters en het Sint- Janskoor concerteerden samen met hun IJsselsteinse collega's in cc 't Fulco.

Bijna 30 jaar bestaat een sterke jumelageband tussen IJsselstein (Utrecht) en Herentals.

In november 2008 kwamen 3 IJsselsteinse koren naar Herentals om er 3 Herentalse koren te ontmoeten. Samen verzorgden ze in cc 't Schaliken een geweldig optreden in een gezellige sfeer.

Na een korte verkenning van het stadje startte zatererdag een eerste gezamenlijke repetitie in 3 verschillende zalen van het Fulcotheater. Elk Herentals koor repeteerde met een koor uit IJsselstein en studeerde een nieuw lied in. Dit lied werd voor, tijdens en na het buffet gezongen zodat er een echte uitwisseling tot stand kon komen tussen de Herentalse en de IJsselsteinse koorleden.

’s Avonds volgde dan het optreden in een nokvol Fulcotheater. Voor de pauze traden De Gagel, Vrouwe IJsselstein Swingt en het Sint Janskoor op. Na de pauze was het de beurt aan het IJsselsteins Kamerkoor, het Gezinskoor van de Paters en het IJsselsteins Zeemanskoor.

Het concert werd afgesloten met het zingen van het IJsselsteins stadslied.

Het werd een fijn programma met zeer verscheidene koormuziek, knap vertolkt door de verschillende koren. Iedereen, inclusief schepen voor jumelages Ingrid Ryken, genoot van een heel geslaagde culturele Europese uitwisseling tussen Herentals en IJsselstein.

Foto's Y. Deville  / Nnieuws.